بازار کاشان، مهمترین مرکز خرید کاشان
هر شهری برای خود بازارهای خریدی دارد حالا یا این بازارها، بازارهای سنتی و مربوط به دوران گذشته میباشند و یا مراکز خرید مدرن و در واقع سیتیسنتر میباشند که شما برای خرید وسایل مورد نیاز خودتان و یا تهیه سوغات از شهر مقصد به این اماکن پا میگذارید.
این بار ما بازار سنتی کاشان را هدف مطلب خود قرار دادیم و نه مراکز خرید مدرن کاشان را چرا که مراکز خرید مدرن در همه شهر ها یافت میشوند اما بازارهای سنتی مانند این یاقوت دست یافتنی ممکن است در خیلی از شهر ها پیدا نشود.
بازار کاشان از جمله مهمترین بازارهای سنتی در ایران میباشد چرا که …
اگر دوست دارید در مورد بازار کاشان بیشتر بدانید با یگانه گشت و ادامه این متن همراه باشید.
مختصری درباره بازار کاشان
داستان بازار کاشان از دوران صفویه و بنابر برخی دیگر از روایات از قبلتر از آن شروع میشود و دوران خوبی را پشت سرمیگذاشته که ناگهان زلزلهای در شهر کاشان در سال 1192 خودنمایی میکند و بسیاری از جاذبههای و آثار تاریخی و سازههای زیبا را در هم میشکند و تخریب میکند.
اما در دوران قاجار و به دستور شاه شاهان فتحعلی شاه قاجار مرمت و بازسازی این بازار شروع میشود و انگار که از نو این بازار ساخته میشود چون بسیاری از بخشهای آن تخریب شده بودند.
جالب است بدانید که معمار گوشهای از بازار که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد معمار خانه طباطبایی ها و خانه بروجردی ها نیز بوده است.
جالب است بدانید که معمار گوشهای از بازار که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد معمار خانه طباطبایی ها و خانه بروجردی ها نیز بوده است.
تا امروز که این مطلب را برای شما حاضر میکنیم بازسازیهای زیادی روی این بازار انجام شده که توانسته هنوز مثل مرواریدی درخشان در کاشان بدرخشد. بازار سنتی کاشان در سال 1355 و با شماره 1284 به ثبت ملی رسیده است.
در گذشته این بازار بیشتر برای فروش فرش و مس استفاده میشده به طوری که بیشتر مغازهها و حجرههای بازار مسگری و فرش فروشی بودند. اما امروزه همه چیز فرق کرده و بازار کاشان جنسهای متفاوتی را به عرضه گذاشته است.
بازار کاشان حدود 3 کیلومتر طول دارد و تقریبا 40 اثر تاریخی مهم و ارزشمند را در خود دارد.
معماری بازار کاشان
در بازار کاشان دو بخش از دیگر بخشها مهمتر است و آن دو، تیمچههای بازار میباشند ( البته معانی واژه های بازار را نیز کمی پایینتر به شما توضیح میدهیم) تیمچه امین الدوله و تیمچه صباغ که البته تیمچه صباغ به زیبایی امین الدوله نیست اما معماری آن از ظرافتهای خاص برخوردار است.
اگر خاطرتان باشد در پاراگراف گذشته اشاره کردیم که معمار یکی از بخشهای بازار کاشان، معمار دو خانه طباطبایی ها و بروجردی هاست، بله کاملا درست حدس زدید، این هنر و این زیبایی و این عظمت فقط و فقط از دستان پر توان علی مریم خان معمار برمیآید.
1) تیمچه: فضاهای کوچک و در عین حال سرپوشیدهای هستند که برای عرضه یک نوع کالای خاص فعالیت میکنند و البته از دیگر بخشهای بازار زیباتر نیز هستند.
2) سرا: یک حیاط مرکزی است که دور تا دور آن را حجرههای به هم پیوسته تشکیل داده، البته سراها در نوع ایوان، راهروها و رواق و همینطور تعداد طباقات با هم تفاوت دارند
3) راسته: مثل خیابان اصلی میماند و گذر معمول مردم میباشد و حجرهها در دو طرف این خیابان یا گذر قرار دارند.
4) چارسوق یا چهارسو: زمانی که دو راسته به هم برخورد میکنند و ایجاد یک تقاطع میکنند چارسوق به وجود میآید.
آثاری که در بازار کاشان وجود دارند عبارتند از آب انبار، مسجد، مدرسه، کاروانسرای میرپنج، کاروانسرای گمرک، سرای قمیها، کاروانسرای نو، سرای زرکشها و …
از این ها که بگذریم میرسیم به مهمترین و شاید گرانترین محصول بازار به نام فرش. فرش دستباف کاشان یکی از مهمترین اقلامی است که به کل جهان صادر میشود و از رونق خوبی هم برخوردار است. فرش محتشم کاشان یکی از اصیلترینِ این فرش ها میباشد که خواهان زیادی دارد.
بعد از فرش مهمترین محصول بازار کاشان، مس میباشد که یک بخش جداگانه برای خود دارد البته این نکته را باید بگوئیم که در گذشته تعداد حجرههای مسگری بیشتر بود اما پس از مرگ یکی از بزرگان این رشته یعنی فرخ خان امین الدوله در سال 1288 رونق بازار کم شد و امروزه تعداد کمی حجره مسگری در بازار وجود دارد.
راستی میدونستید بهترین زمان سفر به بازار کاشان چه زمانیه؟ بهترین زمان سفر به کاشان در درجه اول و بعد به بازار از ابتدای بهار است تا انتهای پاییز ، چرا که حتی در مدت گرما هم، معماری بازار طوری ساخته شده است که شما اصلا گرما احساس نمیکنید و هوای خنک در بازار جریان دارد.
گردشگران خارجی عاشق این بازار هستند و ممکن است ساعتها در این بازار پرسه زده و از جاذبهها و تاریخچه آن لذت ببرند، البته سعی کنید اگر به این بازار رفتید از شربت خانهها و رستورانهای بازار نیز استفاده کنید که نوشیدنیها و غذاهای لذیذی را ارائه میکنند.
چند کاروانسرا نیز در دل بازار کاشان وجود دارند از جمله کاروانسرای میرپنج که تاریخ آن برمیگردد به دوران صفویه که بعد از زلزله مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و 50 حجره دارد و کاروانسرای نو که مربوط به دوران قاجار است و نزدیک به مسجد میر عماد.
و مورد آخر اینکه زمانی که به این بازار رفتید حتما از معماری بینظیر تیمچه امین الدوله تا دلتان میخواهد عکس و فیلم تهیه کنید چرا که با مقرنسها و اشکال هندسی زیبای خود شما را شگفتزده خواهد کرد و بهتر آن است که این تیمچه را به دوستان خود معرفی کنید تا آوازه آن به کل دنیا برسد.
آدرس و ساعات بازدید و قیمت ورودی بازار کاشان
آدرس و ساعات بازدید : بازار کاشان در خیابان بابا افضل و نرسیده به میدان کمال الملک قرار دارد که میتوانید از ساعت 9:00 صبح تا 18:30 عصر برای بازدید خود اقدام کنید.
هزینه ورودی : قیمت ورودی برای اتباع ایرانی و خارجی در سال 1401 رایگان میباشد.
مدت زمان مورد نیاز برای بازدید : حداکثر زمانی که برای بازدید کل این خانه نیاز دارید 3 ساعت است.
بدون دیدگاه