شهر عقدا

شهر عقدا و قدمتی 6000 ساله


عقدا، شهری که تاریخ در آن قدم زده است، شهری که یادگاری است از دریاچه‌ای به نام ساوه، شهری که امروزه حدود 5000 هزار نفر جمعیت دارد اما در برهه‌ای از سال (ماه‌های محرم و صفر) جمعیتی حدود 15000 نفر روانه آن می‌شوند.
در این مطلب قصد داریم راجع به شهری با شما صحبت کنیم که جلوه‌ای از تاریخ است اما به سبب کمبود اسناد و مدارک نمیتوان در موردش زیاد نوشت. شهر عقدا شگفتی زیاد دارد، فقط یک نمونه آن را میتوان نام آن دانست که روایت‌های متعددی برای نام این شهر کهن وجود دارد.
عقدا شهری است در استان یزد و نزدیک به شهر بزرگ اردکان که …
اگر دلتان میخواهد که بیشتر درباره شهر عقدا یزد بدانید با یگانه گشت و ادامه این مطلب همراه ما باشید.

تاریخچه ای مختصر از شهر عقدا

عقدا شهری است حد فاصل نائین اصفهان و اردکان یزد. در اینکه عقدا شهری کهن است و قدمت آن را به 6000 سال پیش نسبت می‌دهند شکی نیست اما اسناد بدست آمده و موارد ذکر شده در کتب تاریخی، عقدا را متعلق به دوران ساسانی و یزدگرد سوم میدانند.
عقدا نام دیگری برای خود داشته و بعد‌ها و به روایاتی که عرض خواهیم کرد تغییر نام داده. دو اسم در کتب تاریخی برای این شهر آورده شده که هر دوی آنها تقریبا معانی یکسانی دارند. یکی گبران و دیگری گبرگاه که هر دوی کلمات به معنی محل زیستگاه زرتشتیان می‌باشد.
روایات نام گذاری شهر عقدا
روایت اول :
در زمان ساسانیان و یزد گرد سوم تقریبا اکثر شهر‌های ایران مورد تجاوز دول غربی و دشمنان قرار گرفته بود و نیاز بر این بود که سه پایگاه در داخل ایران بمانند تا آباد شده و به شهر تبدیل شوند .
یزدگرد در بین سپاهیان خود سه فرمانده بزرگ داشت که هر کدام را به یک منطقه فرستاد ، فرمانده و سرهنگ اول میبدار نام داشت که وظیفه داشت منطقه اول را به آبادانی برساند و این کار انجام شد و سرانجام این منطقه به نام این فرمانده، میبد نام گرفت.
فرمانده و سرهنگ دوم به دیگر منطقه نزدیک به میبد فرخوانده شد که نام این سردار بیدار بود، و شهر بیده را پایه گذاری کرده. سرانجام فرمانده سوم عقدار نام داشت که به ترقی و پیشرفت و آبادانی در منطقه‌ای به فعالیت مشغول شد، آن منطقه امروزه عقدا نام دارد.
این بود روایت اول …
روایت دوم :
در این روایت آمده است که خواجه نصیر الدین طوسی زمانی به شهر عقدا (که هنوز این نام را نداشت) آمد و متوجه شد این شهر نیاز به ساخت دیوار و دژ به دلیل وجود راهزنان و دزدان دارد پس به این کار مشغول شد تا برج و باروی شهر را کامل بسازند.
سپس دستور داد تمامی افراد داخل شهر مسلمان شوند ( همانطور که از قبل به شما گفتیم این شهر زیستگاه زرتشتیان بسیاری بود)، افرادی ممانعت کرده و از شهر خارج شدند چون علاقه‌ای نداشتند ترک دین خود کرده و به دین دیگری روی آورند.
از میان دیگر سکنه‌ای که در شهر باقی ماندند، خواجه نصیر 40 دختر و پسر را که به دین اسلام روی آورده بودند به عقد یکدیگر در می‌آورد از اینجا می شود که نام عقدگاه یا در آینده عقدا روی این شهر تاریخی و کهن می‌ماند.
این هم از روایت دوم …
نکته‌ای که اینجا لازم به تذکر است این است که بیشتر خانه‌ها و سازه‌هایی که باقی ماندند از دوران صفویه است و البته هستند بناهایی که به دوران ایلخانی و آل مظفر بر میگردند.

دانستنی ها، محصولات و صنایع دستی شهر عقدا

هر شهری برای خود دارای محصولات و صنایع دستی و سوغات فراوان است و عقدا نیز از این قاعده مستثنی نیست. جالب است که بدانید عقدا یک محصولی دارد که در بین همه ایرانیان شهره است و محصول بسیار خوب و صادراتی نیز می باشد و آن محصول انار است.
انار عقدا یکی از بهترین گونه های انار در سراسر ایران می‌باشد و باغ‌های بسیاری در این شهر وجود دارند که محصولشان انار است و سرمایه‌گذاری در این بخش نیز بسیار صورت میگیرد.
از دیگر محصولات عقدا می‌توانیم به خاکشیر، کاکوتی، آویشن، زیره، بادام کوهی و … اشاره کنیم که فروش این محصولات به ویژه زمان‌هایی که گردشگران ایرانی و خارجی وارد این شهر می شوند بسیار افزایش پیدا میکند.
عقدا مانند سایر شهر‌های قدیمی ایران دارای صنایع دستی می‌باشد از جمله صنایع دستی که در شهر عقدا وجود دارد و حتی در برخی از موارد به کشورهای دیگر نیز صادر می‌شود، قالی بافی، سبد بافی و جارو بافی می‌باشد.
عقدا به دیار خشت و انار نیز معروف است، سعی کنید زمانی که به عقدا سفر کردید حتما از کوچه‌باغ‌های قدیمی این شهر تاریخی بازدید کنید، صدای جوی آب و بوی خشت و کاه گل یک موقعیت رویایی و دوست داشتنی را برای شما به ارمغان می‌آورد.

آژانس مسافرتی یگانه گشت برنامه های به یاد ماندنی را برای سفر به شهر یزد مخصوصا شهر های اطراف آن دارد. آماده سفر به شهر یزد باشید …

جاذبه های شهر عقدا

جاذبه‌های شهر عقدا آنقدر زیبا و دلربا هستند که نه تنها شما را میخکوب خود میکنند بلکه بازگو کننده داستان‌هایی هستند که هم جالب است و هم شنیدنی. از جاذبه‌های شهر عقدا میتوان به :
دروازه عقدا
مسجد جامع عقدا
رباط یا کاروانسرای حاجی رشتی
حمام نو
حصار خواجه نصیر
برج چاه ریگ
اقامتگاه انار عقدا که به جرات یکی از زیباترین و دلبر‌ترین خانه‌های تاریخی شهر عقدا می‌باشد که به اقامتگاه تبدیل شده و خدمات اقامتی را به گردشگران این عقدا ارائه میکند.
آب انبار حاج محمود عقدا
و بسیاری دیگر جاذبه‌های دیدنی و فراموش‌نشدنی که در مطلبی جداگانه به همه این جاذبه‌ها سری زده و درباره آنها بیشتر برای شما توضیحاتی ارائه میکنیم.
شهر عقدا

اگر میخواهید به عقدا سفر کنید روی لوکیشین زیر کلیک کنید تا بهترین مسیر را به شما نشان دهد…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما: 02188537383