مسجد اورتاکوی استانبول


مسجد اورتاکوی که در قسمت اروپایی استانبول و ساحل شرقی تنگه بُسفُر در محله اورتاکوی بشیکتاش واقع شده از زیباترین مساجد ترکیه و از شناخته‌‌شده‌ترین جاذبه های دیدنی استانبول به شمار می‌رود. این مسجد که در ابتدا با نام مسجد سلطان عبدالمجید و به دستور همین سلطان ساخته شد بعدها نام محله‌ای که در آن واقع شده را گرفت و به مسجد اورتاکوی تغییر نام داد. از دیگر اسامی این مسجد می‌توان به بیوک مچِدیه (Buyuk Mecidiye) اشاره کرد.

نمای بیرونی مسجد اورتاکوی استانبول
می‌توان مساجدی که در امپراطوری عثمانی در استانبول ساخته شده‌اند را به دو دسته‌بندی کلی کلاسیک و مدرن تقسیم کرد. مساجد دوره مدرن نظیر مسجد اورتاکوی بیشتر در سواحل تنگه بُسفُر واقع شده‌اند.
از میان مساجد دوره کلاسیک، می‌توان به مشهورترین آنها یعنی مسجد سلیمانیه و مسجد سلطان احمد اشاره کرد. این مساجد توسط معمار مشهور امپراطوری عثمانی یعنی معمار سینان طراحی شده‌ و جزو نخستین سازه‌های اوایل امپراطوری عثمانی محسوب می‌شوند.
اما مساجد دوره مدرن نظیر مسجد اورتاکوی در قرن 18 و 19 ساخته شده‌اند. وقتی از واژه مدرن استفاده می‌کنیم در واقع به نوعی به فرهنگ غرب‌زدگی در امپراتوری عثمانی اشاره می‌کنیم. به همین دلیل مساجد اواخر دوره عثمانی دارای معماری اروپایی مانند معماری سبک باروک و نئوکلاسیک هستند.

[lwptoc title=”آنچه در این مطلب می‌خوانید”]

تاریخچه مسجد اورتاکوی


_
تاریخچه مسجد اورتاکوی در واقع به سال 1700 و زمانی بر‌میگردد که مسجد به زیبایی و بزرگی اکنون نبود. مسجد اورتاکویِ کوچکِ آن زمان در جریان شورش در استانبول سوخت.
در قرن نوزدهم، سازه‌های مهمی در سواحل بُسفُر ساخته می‌شد که برجسته‌ترین آنها کاخ دولما باغچه بود. سلطان عبدالمجید، سلطان وقت امپراطوری عثمانی، که تا آن زمان دستور ساخت کاخ‌های زیادی را در سواحل تنگه بسفر صادر کرده بود، طبق روال خود دستور داد مسجد اورتاکوی بازسازی شود.
معماری مدرن مسجد اورتاکوی

معماران کاخ‌های عثمانی ماموریت بازسازی مسجد اورتاکوی را به دستور سلطان عبدالمجید عهده‌دار شدند. این معماران که پیش‌تر طراحی معماری شهر را در دهه 1800 برعهده داشتند از خانواده مطرح بالیان بودند که برای چندین نسل به خاندان سلطنتی عثمانی خدمت کرده و در طراحی اکثر قصرها و مساجد احداث شده در کرانه‌های آبراه بسفر، امضای خود را داشتند.

خانواده بالیان که معماری شهر استانبول و بناها و مساجد آن را به سبک معماری باروک و نئوکلاسیک در طول سال‌های متمادی و نسل به نسل در دست داشتند مسجد سلطان عبدالمجید را نیز به سبک باروک و کاملا متمایز و منحصربه‌فرد نسبت به معماری‌های آن دوره طراحی کردند.
نمای بیرونی مسجد اورتاکوی
نمای درونی گنبد مسجد اورتاکوی
از ویژگی‌های معماری مساجد مدرن در زمان امپراطوری سلاطین عثمانی می‌توان به غنای طراحی‌ نمای بیرونی سازه؛ مانند کنده کاری‌ روی ستون‌های مسجد و نقش‌های برجسته‌ روی دیوارها اشاره کرد.
همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم اسم مسجد در ابتدای احداث، مسجد سلطان عبدالمجید بود چرا که در گذشته رسم بود که نام سلاطین برای بناهای احداث شده ثبت می‌شد. اما به مرور زمان این مسجد با نام محله‌ای که در آن واقع شده مشهور شد.

فضای داخلی مسجد اورتاکوی


_
فضای داخلی مسجد اورتاکوی به لطف پنجره‌های بزرگ آن کاملاً روشن و نورگیر است. چشم‌اندازی از آب‌راه بُسفُر از پنجره‌های آن مشخص است که از این جهت اورتاکوی به مسجدی منحصر به فرد از نظر معماری داخلی و خارجی در بین تمام مساجد استانبول تبدیل کرده است.
جالب است بدانید در طول کرانه آبراه بسفر مساجد بسیاری وجود دارند که چشم‌اندازی زیبا از آبهای نیلگون این آبراه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می‌دهند اما هیچ‌کدام به زیبایی چشم‌اندازهای مسجد اورتاکوی نیستند. در واقع به واسطه موقعیت مکانی مسجد اورتاکوی چنین زیبایی بی نظیری قابل ارائه است که در میان تمامی مساجد ناحیه بشیکتاش بی‌همتاست.
نمایی از معماری پر زرق و برق مسجد اورتاکوی
دکوراسیون زیبای مسجد اورتاکوی
نمای داخلی مسجد اورتاکوی مجموعه‌ای پر زرق و برق از سبک معماری باروک اروپایی است. در این سبک از معماری از رنگ‌‌های گرم و زنده استفاده می‌شود.
جالب است بدانید بشقاب‌های تزئین شده با خطاطی خاص بر دیوارهای مسجد ایده‌ای از خود سلطان عبدالمجید است. سلطان عبدالمجید که خوشنویس هم بود شخصاً در تزئینات داخلی مسجد مشارکت داشت.

سرگرمی‌های اطراف مسجد اورتاکوی


_
در نزدیکی مسجد اورتاکوی کافه دِ هوس (The House)  صبحانه‌های بی‌نظیری را سرو می‌کند.
مردم بومی استانبول مشتری ثابت این کافه و صبحانه‌های آن هستند و معمولا برای وعده صبحانه کومپیر سفارش می‌دهند. کومپیر سیب زمینی پخته است که با سبزیجات مختلف پر شده است. این غذای خیابانی به طور خاص با نام محله اورتاکوی در استانبول شناخته می‌شود.
علاوه بر بازدید از مسجد اورتاکوی و صرف صبحانه در اطراف آن می‌توانید مسیر زیبای اورتاکوی تا ببک را پیاده رودی کنید. مطمئن باشید این پیاده‌روی از بهترین و مفرح‌ترین فعالیت‌هایی خواهد بود که تا کنون در استانبول تجربه کرده‌اید.
مرغان دریایی بر فراز مسجد اورتاکوی
 پل بغاز که روی تنگه بسفر در نزدیکی مسجد اورتاکوی واقع شده و مرغان دریایی زیبایی که از روی آبهای این آبراه به صید ماهی مشغولند از دیگر جاذبه دیدنی منطقه بشیکتاش است شاید به همین خاطر است که از این منطقه با عنوان بهشت عکاسان یاد می‌شود.

سوالات متداول درباره مسجد اورتاکوی


_
کدام اماکن گردشگری در نزدیکی مسجد اورتاکوی واقع شده‌اند؟

 تنگه بسفر، برج دوشیزه یا برج دختر، برج گالاتا و پل بغاز از معروف‌ترین جاذبه های دیدنی استانبول هستند که در مجاورت مسجد سلطان عبدالمجید یا اورتاکوی واقع شده‌اند.

آیا برای بازدید از مسجد باید ورودی بپردازم؟

ورود به مسجد اورتاکوی هزینه‌ای نداشته و کاملا رایگان است. علاوه بر مسجد اورتاکوی ورود به تمامی مساجد استانبول برای نماز خواندن و حتی بازدید نیز بدون هزینه و رایگان است.

برای بازدید از مسجد اورتاکوی باید چه مواردی را رعایت کنیم؟
همان‌طور که می‌دانید قوانین مساجد در تمام شهرهای ترکیه یکسان است. رعایت پوشش اسلامی از جمله مواردی است که به منظور ورود به مساجد در هر شهری باید رعایت شوند. همچنین لازم به ذکر است که بر خلاف بسیاری از مساجد دنیای اسلام، ورود به مسجد اورتاکوی برای عموم یعنی حتی برای توریست‌های غیرمسلمان بلامانع است.
چه ساعاتی از روز می‌توان از مسجد اورتاکوی بازدید کرد؟
ساعات کاری مسجد بین 09:00 صبح تا 18:30 شب است. اورتاکوی نیز مانند تمامی مساجد استانبول، در زمان برگزاری نماز تعطیل است. بهترین زمان برای بازدید از مسجد بین ساعت 09:00 صبح تا 11:30 بعد از ظهر است.
مساجد استانبول معمولا نیم ساعت قبل از اذان تعطیل شده و برای نمازگزاران آماده می‌شوند و بعد از نماز جماعت مجددا افتتاح می‌شوند. یعنی مساجد (به طور کلی) به مدت 1 ساعت بسته می‌مانند. در این بین مسجد ایاصوفیه یک استثناست چرا که در تمام طول روز باز و پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان است.
چگونه به مسجد اورتاکوی بروم؟
با توجه به اینکه این مسجد در منطقه توریستی و گردشگرپذیر بشیکتاش در سواحل غربی آبراه بسفر قرار گرفته، وسایل نقلیه عمومی زیادی اعم از مترو، اتوبوس، تاکسی و حتی تراموا در سطح شهر استانبول به مقصد مسجد خواهید یافت.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما: 02188537383