تنگه بسفر

تنگه بسفر یک تنگه طبیعی واقع در شمال غربی ترکیه است که دریای سیاه را به دریای مرمره متصل می‌کند. در قدیم دریای سیاه هیچ خروجی نداشت و سطح آب آن کمتر از دریای اژه و مرمره بود.
این تنگه که به نام تنگه استانبول نیز شناخته می‌شود، بخش اروپایی شهر را به بخش آسیایی آن متصل می‌کند و در واقع آبراهی استراتژیک در منطقه و از معروفترین جاذبه های دیدنی استانبول است. تنگه بُسفُر در طول قرن‌های متمادی نقش مهمی در تجارت دریایی جهان برعهده داشته است.

تنگه بُسفُر در استانبول

[lwptoc]

طول تنگه بسفر چقدر است؟

طول این آبراه نمادین 31 کیلومتر (19 مایل) و عرض آن بین 730-3300 متر و عمق آن حداکثر 110 متر (360 فوت) عمق برآورد شده است. همان‌طور که پیش‌‌تر گفتیم این تنگه برای عبور کشتی‌ها در ترانزیت دریایی نقش مهمی ایفا می‌کند. در مسئله ترانزیت برآورد حداکثر و حداقل عرض آبراه بسیار مهم است. در مورد تنگه بسفر حداکثر عرض در ورودی شمالی و حداقل عرض بین استحکامات عثمانی روملی‌هیساری و آنادولوهیساری است که عبور از بسفر در ترانزیت‌های آبی بسیار دشوار کرده است.

اهمیت تنگه بسفر از چه جهت است؟

تنگه بسفر جایگاه قابل توجهی در نقشه دریایی بین‌المللی دارد چرا که آبراهی شلوغ و مملو از کشتی‌های تجاری است به طوری که روزانه  کشتی‌ها و تانکرهای نفت‌کش زیادی علاوه بر قایق‌های ماهیگیری و مسافربری محلی در این آبراه تردد دارند.
اهمیت آبراه بسفر در این واقعیت نهفته است که به عنوان یکی از مسیرهای کشتیرانی بین‌المللی، دریای سیاه را به سایر اقیانوس‌های سطح کره زمین متصل کرده است. این آبراه که در زبان ترکی بوگازیجی Bogazici خوانده می‌شود علاوه بر اتصال دریای سیاه به اقیانوس‌ها، این دریا را به دریای مرمره و تنگه داردانل نیز متصل می‌کند.

حقایقی در مورد تنگه بسفر

_
  • 1
    مسیر حمل و نقل بسیار شلوغ
افزایش روزانه تعداد کشتی‌هایی که از تنگه بسفر عبور می‌کنند، آن را به یکی از شلوغ ترین گذرگاه‌های دریایی جهان مبدل کرده است. تخمین زده شده که به صورت سالانه حدود 48000 کشتی از این تنگه عبور می‌کنند که از این حیث سه برابر ترافیک کانال سوئز و چهار برابر کانال پاناما است.
ترافیک در این تنگه پس از امضای کنوانسیون مونترو در سال 1936 به شدت افزایش یافت. بر اساس کنوانسیون مونترو، این تنگه حق عبور آزاد را برای کشتی‌های تجاری فراهم می‌کند، در حالی که ترانزیت کشتی‌های جنگی مشمول محدودیت‌هایی است.
تنگه بسفر از نمای بالا
داده‌ها حاکی از آن است که ترافیک در مسیرهای ترانزیتی آبی از 4500 در سال 1934 به 49304 در سال 1998 افزایش یافته است.
اما تعداد کشتی‌هایی که از این تنگه عبور می‌کنند از سال 2002 به دلیل محدودیت‌های جدیدی که در سال 2002 برای ترانزیت نفت‌کش‌ها اعمال شد، کاهش یافته است و ترانزیت در شب برای کشتی‌های بلندتر از 200 متر ممنوع شد.
با این حال، گفته می‌شود که این تنگه در سال 2015 شاهد عبور 43544 کشتی بوده است.
  • 2
    آبراهی با کانال باریک و ترافیک کشتی بالا
تنگه بسفر یکی از دشوارترین مسیرهای ترانزیت آبی جهان برای پیمایش کشتی‌های تجاری و کانتینری است که به دلیل عرض کم در برخی از بخش‌های آبراه عبور و مرور کشتی‌ها سخت یا حتی غیر ممکن است. عرض این کانال در باریک‌ترین نقطه تنها نیم مایل بوده که مانع بزرگی برای حرکت نفتکش‌ها و سایر کشتی‌های باربری و کانتینری محسوب می‌شود.
علاوه بر این، جریان سریع آب در آب‌راه بُسفُر، حرکت را برای کشتی‌ها سخت می‌کند. در این حالت دو جریان آب به وجود می‌آید یکی جریان سطحی آب است که از شمال به جنوب جریان دارد و دیگری جریانی غیرهمسو با جریان اولی است که برآیند این دو جریان منجر به چرخش در سطح آب و در نهایت گرداب می‌شود.
  • 3
    مسیر محبوب ترانزیت نفت
تنگه بسفر یکی از مسیرهای حیاتی ترانزیت دریایی نفت از دریای مازندران و روسیه به سایر مناطق آسیایی، غرب و جنوب اروپاست. حدود 38 درصد از نفت روسیه که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام دریایی در دنیاست از طریق تنگه بسفر صورت می‌گیرد.
این تنگه همچنین مسیر اصلی صادرات نفت کشورهای حوزه اوراسیا همچون آذربایجان و قزاقستان است. تخمین زده می‌شود که بیش از سه درصد از عرضه جهانی یا به عبارت دیگر حدود 3 میلیون بشکه نفت در روز و 20 میلیون تن فرآورده نفتی در سال از این آبراه نمادین عبور کند.
  • 4
    ماهیگیری در تنگه بسفر
موقعیت تنگه بسفر در اتصال دریای مدیترانه به دریای سیاه، آن را به قطب فعالیت‌های ماهیگیری در ترکیه تبدیل کرده است. ماهیت جریان‌های سطحی و عمقی آب و تفاوت دمای آب، ماهی‌ها را به این آبراه می‌کشاند و از این جهت از لحاظ اقتصادی بسیار برای این  منطقه سودآور است.
در فصول متفاوت سال ماهی‌های متنوعی در این تنگه وجود دارند که غالبا از دریای مرمره و دریای سیاه به این آبراه آمده‌اند. علاوه بر ماهی، این تنگه به ​​عنوان یک تونل اکولوژیکی عمل می‌کند که میزبان عبور دو طرفه موجودات دریایی مختلف بین دریای مرمره و دریای سیاه با تنگه بسفر است.
ماهیگیری در تنگه بسفر
  • 5
    پل‌های معلق تنگه بُسفُر

سه پل معلق بر روی تنگه بسفر قرار گرفته که ترافیک ترانزیت دریایی بین دو قاره آسیا و اروپا را به کم‌ترین میزان خود می‌رساند.

  •  پل بُسفُر یا پل بوغازیچی به طول 1074 متر (3524 فوت) در سال 1973 برای تجارت افتتاح شد.
  • پل فاتح سلطان مهمت به طول 1090 متر (3576 فوت) در فاصله 5 کیلومتری از این پل قرار دارد که در سال 1988 تکمیل شد و از Anadolu Hisari تا Rumeili Hisari را در بر می‌گیرد.
  • پل یاووز سلطان سلیم که در آگوست 2016 افتتاح شد. این پل در ورودی دریای سیاه قرار دارد و طول آن 1408 متر (4619 فوت) است.

این پل‌ها که در طی دهه‌های مختلف ساخته شده‌اند، مسیرهای ترانزیت دریایی را گسترش داده‌اند و از این رو خدمت قابل توجهی به ترانزیت آبی کالا به داخل و خارج از ترکیه می‌کنند.

پل‌های معلق تنگه بسفر

سوالات متداول و پرتکرار درباره تنگه بسفر

_
تنگه بسفر متعلق به کدام کشور است؟

بر اساس کنوانسیون 1936 مونترو، کشور ترکیه عبور کشتی‌های جنگی در تنگه بسفر، داردانل، دریای سیاه و دریای مدیترانه را کنترل می‌کند. در زمان صلح، دولت ترکیه موظف است که اجازه عبور و مرور را به کشتی‌های کانتینری بدهد.

بهترین راه برای بازدید از تنگه بسفر چست؟

بهترین راه برای بازدید از تنگه بسفر خرید تور از شرکت‌های گردشگری مانند یگانه گشت است. بهتر از قبل از حضور در اسکله از ساعات دقیق تورها مطلع شوید. جالب است بدانید بازدید از تنگه بسفر با اجاره کشتی‌های کروز که هر روزه در اسکه تنگه بسفر حاضر هستند صورت می‌گیرد.

دسترسی به تنگه بسفر از چه طریق است؟

برای رسیدن به تنگه بسفر در ایستگاه متروی کاباتاش پیاده شده و در همان حوالی با تراموا یا سایر وسایل حمل و نقل عمومی خود را به ایستگاه امینونو Eminunu برسانید و به سمت اسکله امینونو بروید. اکثر تورهای بازدید از تنگه بسفر از این اسکله شروع می‌شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما: 02188537383